ТАМАҚТАНДЫРУДЫ ҰЙЫМДАСТЫРУ
АСТАНА ҚАЛАСЫНЫҢ МЕКТЕПТЕРІНДЕГІ ТАМАҚТАНДЫРУДЫ ҰЙЫМДАСТЫРУ ЕРЕЖЕЛЕРІ
Жалпы ережелер

Осы Астана қаласының мектептерінде тамақтандыруды ұйымдастыру қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) Қазақстан Республикасы
 Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы No 598 «Оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру қағидаларын бекіту туралы»
 бұйрығына сәйкес әзірленді. орта білім беру ұйымдарында оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру туралы» Заңымен және Астана қаласының
 мемлекеттік жалпы білім беретін мектептерінде оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру тәртібін белгілейді.

Осы Қағидалардың мақсаты студенттерді теңдестірілген тамақтанумен қамтамасыз ету, ыдыс-аяқ дайындауда қолданылатын тамақ өнімдерінің 
сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік беру, санитарлық нормалар мен ережелерді сақтау болып табылады.
Тамақтандыру

Мектептерде тамақтандыруды ұйымдастыру мектеп пен тамақтандыруды ұйымдастырушы арасында жасалған шарттар негізінде жүзеге асырылады.

Тамақ өнімдерін жеткізуші Қазақстан Республикасының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы заңнамасында
 белгіленген талаптарды сақтауға міндетті.

Мектеп тағамдарының мәзірі балалар мен жасөспірімдердің диетасына арналған SanPiN талаптарын ескере отырып әзірленеді және мектеп 
басшысымен бекітіледі.
Мәзір әртүрлі болуы керек және барлық негізгі топтағы өнімдерді қамтуы керек: ет, құс еті, балық, жұмыртқа, сүт және сүт өнімдері,
 көкөністер, жемістер, жарма, нан.

Тамақты дайындау SanPiN сәйкес әзірленген технологиялық карталарға сәйкес жүзеге асырылады.

Дайын тамақ оқушыларға мектеп басшысы бекіткен рационға сәйкес беріледі.

Ыдыстарды дайындау кезінде пайдаланылатын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау Қазақстан Республикасының 
тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы заңнамасына сәйкес жүзеге асырылады.
Тараптардың құқықтары мен міндеттері

Мектеп құқығы бар:
Ыдыстарды дайындауда қолданылатын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қадағалау;
Тамақ өнімдерін жеткізушіден шарт талаптарын орындауды талап ету;
Шарт талаптарын бұзған жағдайда тамақ өнімдерін жеткізушімен шартты бұзу.
Тамақ өнімдерін жеткізуші міндетті:
Оқушыларды қауіпсіз және сапалы тамақтанумен қамтамасыз ету;
Санитарлық нормалар мен ережелерді сақтау;
Мектепті тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттармен қамтамасыз ету;
Мектеп сұраған жағдайда тамақ құрамы туралы ақпарат беріңіз.
Оқушылардың құқығы бар:
Қауіпсіз және сапалы азық-түлік алу;
Түрлі мәзір;
Тамақты дайындау және беру кезінде санитарлық нормалар мен ережелерді сақтау.
Жауапкершілік

Мектептегі тамақты ұйымдастыруға мектеп басшысы жауапты.

Тағамдық қызмет көрсетуші тағам дайындау кезінде пайдаланылатын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне жауап береді.

Осы Қағидаларды бұзған жағдайда мектеп және тамақ өнімдерін жеткізуші Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес 
жауапкершілікке тартылуы мүмкін.
Қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастыру жөніндегі ақаулы КОМИССИЯСЫНЫҢ ҚҰРАМЫ
«Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру қағидаларын бекіту туралы» Қазақстан Республикасы
 Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы № 598 бұйрығына сәйкес «Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды
 тамақтандыруды ұйымдастыру қағидаларын бекіту туралы» Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы
 No 598 бұйрығына сәйкес скринингтік комиссияның құрамы бекітілді. Мектептердегі тамақ келесі талаптарға сай болуы керек:

Адамдар саны: кемінде 5 адам.
Құрам:
Мектеп әкімшілігінің өкілі (директордың тәрбие ісі жөніндегі орынбасары, тамақтандыруға жауапты).
Мектептің медициналық қызметкері (дәрігер, фельдшер).
Ата-аналар комитетінің өкілі.
Педагогикалық ұжымның өкілі.
Пісіру (бар болса).
Неке қию комиссиясының төрағасы болып мектеп әкімшілігінің өкілі тағайындалады.

Скринингтік комиссия мүшелерінің балалардың тамақтануын, санитарлық нормалар мен ережелерді ұйымдастыру саласындағы білімі болуы,
 сондай-ақ тамақ өнімдерінің сапасын органолептикалық бағалау дағдылары болуы тиіс.
Қабылдамау комиссиясының функциялары:

Ыдыстарды дайындауда қолданылатын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау.
Дайын тағамдардың органолептикалық көрсеткіштерін бағалау (сыртқы түрі, иісі, дәмі, консистенциясы).
Тамақ өнімдері мен дайын тағамдарды қабылдамау туралы актілерді жасау.
Тіркеу журналын жүргізу.
Қабылдамау комиссиясының жұмыс тәртібі:

Неке комиссиясы студенттерге тамақ таратпас бұрын күнде жиналады.
Қабылдау комиссиясының мүшелері ас мәзіріне сәйкес дайын тағамдардың үлгілерін алады.
Азық-түлік үлгілері органолептикалық түрде бағаланады.
Дайын тағамдар SanPiN талаптарына сәйкес келмейтіні анықталса, бас тарту комиссиясының мүшелері бас тарту туралы акт жасайды.
Қабылдамау актісіне қабылдамау комиссиясының барлық мүшелері қол қояды және мектеп басшысының назарына жеткізіледі.
Қабылдамау жөніндегі комиссия жұмысының нәтижелері туралы жазбалар бас тарту журналына енгізіледі.
Маңызды:

Скринингтік комиссияның құрамына медициналық тексеруден өтпеген және кәсіби даярлықтан өтпеген тұлғалар жіберілмейді.
Қабылдамау комиссиясының мүшелері ыдыс-аяқты дайындау кезінде пайдаланылатын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі үшін 
жеке жауапкершілікте болады.
Скринингтік комиссияның құрамы мен жұмысына қойылатын талаптардың сақталуы мектептерде оқушылардың қауіпсіз және сапалы 
тамақтануын қамтамасыз етудің маңызды шарттарының бірі болып табылады.